Jak parzyć herbatę, aby ta odpowiednio smakowała i zachowała swe właściwości?

3 min czytania
Jak parzyć herbatę, aby ta odpowiednio smakowała i zachowała swe właściwości?

Ciężko byłoby wyliczyć wszystkie pozytywne skutki picia herbaty, wszakże to jeden z najzdrowszych napojów na całym świecie. Wszystko dzięki bogactwu składników mineralnych i leczniczych antyoksydantów. Co więcej, eksperymenty potwierdzają, że spożywanie herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby krążenia, Alzheimera, nowotwory, a także przeciwdziała cukrzycy. Jednak nie każda herbata okaże się zdrowa.

Smak i działanie herbaty, warunkuje przede wszystkim sposób jej parzenia. Kiedy dobrze wiemy

, ta z pewnością będzie dla nas źródłem antyoksydantów hamujących proces starzenia oraz zapobiegających różnym chorobom. Co więcej, parzenie herbaty wygląda inaczej, w wypadku wszystkich gatunków. Konieczne jest to, aby użyć odpowiedniej wody i zastosować dobry czas parzenia.

Największą popularność w naszym kraju ma herbata czarna, która stała się nieodzownym dodatkiem do posiłków w wielu domach. Pobudza organizm, poprawia pracę układu krążenia i trawienia, zapobiega chorobom serca, a także obniża ciśnienie krwi. Pamiętajmy jednak, że czarna herbata z marketu, która ma zmielone liście, z pewnością nie będzie najzdrowszym rozwiązaniem.

Uznaje się, że najlepiej jest zalewać czarną herbatę wrzątkiem, jednak powinna ona znajdować się w porcelanowym dzbanku. Jest rekomendowane, aby przez kilka minut były one zanurzone w wodzie. Jeżeli parzenie będzie trwało dość długo, w naparze pojawi się spora ilość garbików, a substancja ta powoduje, że herbata ma gorzki smak, ale też chroni organizm przed nowotworami.

Do parzenia herbaty białej, najlepiej skorzystać z wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Parzenie jej nie powinno trwać ani dłużej, ani też krócej niż zalecane 7-8 minut, gdyż w przeciwnym wypadku, nie uzyskamy oczekiwanego smaku, aromatu oraz zdrowotnego działania naparu. Biała herbata, bogata jest w witaminę C oraz polifenole. To wszystko sprawia, że ma ona dobre działanie na odporność naszego organizmu oraz hamuje rozwój wolnych rodników.

W wypadku czerwonej herbaty, wszystko wygląda prawie tak samo, jak przy herbacie czarnej. Zalewamy wrzątkiem liście, które uprzednio umieściliśmy w porcelanowym dzbanku i parzymy napar od 3 do 7 minut. Jej działanie pobudza wydzielanie soków trawiennych, reguluje perystaltykę jelit, usprawnia pracę układu krążenia oraz obniża poziom cholesterolu.

Herbata zielona, nie bez powodu uznawana jest jako najzdrowszy gatunek herbaty, pośród wszystkich innych znanych nam odmian. Nie można jednak pozwolić sobie na zalanie jej wrzącą wodą, gdyż utraci ona wówczas swoje najlepsze właściwości. Należy poznać sekret tego, jak parzyć zieloną herbatę. Ważne jest to, aby temperatura wody nie przekraczała 90 stopni. Uzyskamy to, czekając około 5 minut od chwili, kiedy woda się zagotowała.

Samo parzenie to tutaj krótki proces, najlepiej jeśli jest to od 3 do 4 minut, natomiast najlepiej aby zrobić to tak, jak zaleca producent w informacji na opakowaniu. Zazwyczaj znajdziemy tam optymalny czas parzenia. Zielona herbata może działać pobudzająco, dlatego nie poleca się jej pić wieczorem, natomiast kiedy zazwyczaj staje się ona dodatkiem do naszej kolacji, parzmy ją nieco dłużej niż się zaleca do 7 minut. Dzięki temu, napar zyska relaksujących i odprężających właściwości.

Ciekawy jest fakt, że herbatę zieloną zalać też można zimną wodą. Co więcej, badania dowodzą, że wówczas wydobywa się maksimum jej zdrowotnego działania. Jeśli dana osoba niezbyt przepada za gorzkością herbaty, będzie to też dobry sposób, aby się do niego przekonać, gdyż przy tej metodzie przygotowywania herbaty, ma ona delikatny smak.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

lubinski24_kf