Miejsca, w których pracownicy zajmują się przetwarzaniem i produkowaniem żywności pochodzenia zwierzęcego, są także narażone na ingerencję szkodników. Dlatego tak istotne jest zadbanie o czystość i higienę w zakładzie, dzięki czemu zminimalizuje możliwość wystąpienia czynników patogennych.
Szkodniki przy mięsie
W zakładach mięsnych można natknąć się na różne bakterie, drobnoustroje czy grzyby. Przez odpadki i nieczystości możemy doprowadzić do poważnych problemów. I to nie tylko w kwestii sanepidu. Stwarza to zagrożenie względem zdrowia i życia człowieka, naszego klienta.
Do tego nieraz pojawiają się gryzonie i owady, które zmniejszają jakość produktów i wpływają na pogorszenie się opinii o firmie.
Jak przebiega dezynfekcja?
W takich sytuacjach najlepiej postawić na firmę, która oferuje dezynfekcję. Odpowiednio dobrane metody i narzędzia pozwolą na pozbycie się konkretnych problemów, usunięcie bakterii, wirusów, alergenów oraz grzybów korzystanie z ozonowania sprawi, że pozbędziemy się przykrych zapachów, a powietrze będzie miało czysty i świeży zapach.
Ozon nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka. Jest ekologiczny i w pełni bezpieczny. Dzięki niemu zapobiegamy skażeniu żywności, przedłużamy jej świeżość, możemy zadbać o sterylność urządzeń, maszyn i wszelkich powierzchni. Regularna dezynfekcja pomieszczeń sprawi, że zachowamy odpowiednią higienę.
Czy przyda się też deratyzacja?
Jeśli obawiamy się problemów z owadami i gryzoniami – lub wydaje nam się, że zaczynamy je mieć – warto postawić też na deratyzację. Program Profilaktyki i Monitoringu Szkodników pozwala na obserwację miejsca, monitorowanie przestrzeni, gdzie jest przechowywana żywność i dbanie o to, by nie znalazły się tam owady czy gryzonie, które mogą zanieczyścić produkty oraz przenosić liczne choroby.
Sprawdź ofertę na deratyzację: https://protect24h.pl/dla-klientow-indywidualnych/deratyzacja/
Wśród owadów można wymienić: prusaki, mrówki i muchy. Przede wszystkim są odpowiedzialne za przenoszenie chorób oraz zanieczyszczanie żywności. Warto zatem poddawać pomieszczenia regularnej dezynsekcji.