Choć najpopularniejsze odmiany kaw pochodzą z Ameryki Południowej, na świecie istnieje wiele państw, które również mogą pochwalić się fantastycznymi gatunkami tej rośliny, która na całym świecie jest używana codziennie w olbrzymich ilościach. Jednym z miejsc, po których przeciętny Kowalski raczej nie spodziewałby się występowania świetnych ziaren kawy, jest Papua-Nowa Gwinea. To państwo znajdujące się de facto na pograniczu Azji i Oceanii może pochwalić się cenioną w środowisku kawoszy kawą Lamari. Czym ona jednak dokładnie się charakteryzuje?
Kawa Lamari – zbierana z dbałością i dająca orzeźwienie
Kawa Lamari, którą jesteście w stanie zdobyć między innymi na stronie https://szczyptaorientu.pl/oferta/kawa/lamari-papua-nowa-gwinea/, pod względem upraw i zbiorów jest produktem naprawdę wyjątkowym. Hodowana ona jest bowiem w małych plantacjach, często przydomowych, skąd następnie jest zbierana i wysyłana do specjalnych punktów obróbki. Tam jest ona prażona i przygotowywana do swojej finalnej formy za pomocą specjalnych metod, których znajomość przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Taki sposób tworzenia kawy Lamari wpływa oczywiście na jej cenę, lecz nadaje jej przy okazji wyjątkowego aromaty i smaku.
Kawa Lamari bowiem nie ma za wysokiego profilu palenia oraz nie zawiera nie wiadomo jakich ilości kofeiny, lecz posiada charakterystyczny, kwaskowaty smak, wzbogacony o piękne aromaty – możemy w niej wyczuć migdały, marcepan, przyprawy korzenne czy nuty pomarańczy. Smak zaś to połączenie kwaśnych owoców, jak cytryna, pomarańcza czy wiśnia. Jest orzeźwiająca i mimo małej zawartości kofeiny naprawdę dobrze energetyzuje. Jeżeli chcielibyście poszukać inspiracji dotyczących połączenie kawy Lamari ze swoimi ulubionymi dodatkami, warto zajrzeć na strony fit4u.com.pl czy https://blueberryroasters.pl/pl/blog/jak-przygotowac-idealna-kawe-latte-sprawdz-nasz-przepis-na-caffe-latte-1478165768.html.