Smaki wiecznej młodości – kulinarne warsztatyWarsztaty pod takim hasłem zorganizowano dla seniorów z gminy Lubin w świetlicy w Niemstowie. Było bardzo smacznie a do tego zdrowo! Seniorzy słuchali o zdrowym odżywianiu, gotowali a potem smakowali. Był również konkurs na najciekawszy fartuch kuchenny.

Uczestnicy warsztatów wysłuchali wykładu prowadzonego przez dietetyczkę Magdalenę Szleszyńską. Omówiono sprawy związane z dietą gęsto-odżywczą, prawidłowo zbilansowaną dietą, rozmawiano o wpływie stabilnej glikemii na prewencję chorób cywilizacyjnych, a także o kwestiach prawidłowego procesu trawienia.

Po tej „ lekcji teorii” 24- osobową grupę podzielono na trzy podgrupy i rozpoczęło się wielkie gotowanie. Pierwsza grupa przygotowała przystawkę – sałatkę figową, druga danie główne – jesienne pęczotto, a trzecia grupa deser – śliwki pod kokosową kruszonką.

Rozstrzygnięto również konkurs na najciekawszy fartuch kuchenny. Jury w składzie: Janina Mucha – przewodnicząca Rady Seniorów Gminy Lubin, Wioletta Olech – dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Raszówce i Magdalena Szleszyńska – dietetyczka prowadząca warsztaty, miało trudny orzech do zgryzienia. Oceniane były przede wszystkim własnoręcznie przygotowane fartuchy, przy ocenie brane były pod uwagę oryginalność, pomysłowość, estetyka i humor. Przyznano trzy równorzędne nagrody w postaci książek autorstwa Agnieszki Maciąg „Smak wiecznej młodości”. Nagrodzone zostały Bogusława Kiec, Gabryela Razowska i Irena Korman.

Warsztaty były jednym z zaplanowanych punktów planu pracy Rady Seniorów Gminy Lubin. Udział w nich był bezpłatny i w całości sfinansowany z budżetu gminy Lubin. Organizację wydarzenia wspierała Gminna Biblioteka Publiczna w Raszówce.

Zachęcamy do przygotowania zdrowych potraw, przepisy poniżej.

Smaki wiecznej młodości – kulinarne warsztatySałatka figowa

  1. Umyć i osuszyć liście rukoli, wsypać do salaterki.
  2. Wymieszać z figami pokrojonymi na ósemki, serem pokrojonym na kawałki oraz pokruszonymi orzechami.
  3. Przygotować dip z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, polać sałatkę.

 

Smaki wiecznej młodości – kulinarne warsztatyJesienne pęczotto

  1. Fileta z indyka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z solą, pieprzem,
    dodać odrobinę oliwy i odłożyć.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wsypać kaszę i smażyć mieszając przez 2 minuty.
  3. Dodać pokrojoną w kosteczkę szalotkę, doprawić i smażyć do zeszklenia cebuli.
  4. Kaszę przesunąć na bok, a w wolne miejsce włożyć pokrojone wcześniej mięso, obsmażyć kilka minut i połączyć z kaszą.
  5. Wlać 30 gram wina (opcjonalnie) i gotować do odparowania.
  6. W osobnym garnku zagotować 250 ml bulionu i wlewać stopniowo do potrawy od czasu do czasu mieszając.
  7. Dodać dynię pokrojoną w kostkę (polecamy Hokkaido) i całość gotować na średnim ogniu do miękkości kaszy.
  8. Dodać opłukany i posiekany jarmuż, wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości jarmużu.
  9. Na talerzach posypać parmezanem.

Smaki wiecznej młodości – kulinarne warsztatyŚliwki pod kokosową kruszonką

  1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
  2. Śliwki (150 gram) umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.
  3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
  4. Miękkie masło (25 gram) utrzeć z ksylitolem, wiórkami i cynamonem.
  5. Owoce obłożyć kruszonką.
  6. Zapiekać około 20 minut.

 

 

 


UG Lubin: Smaki wiecznej młodości – kulinarne warsztaty