Po raz czternasty Księginice stały się stolicą pierogów, do której zjechali smakosze z całego regionu. Festiwalowi Kapusty i Pieroga tradycyjnie towarzyszył konkurs na najlepsze pierogi i potrawy z kapusty. Dodatkowo oceniane były domki, pięknie przyozdobione dekoracjami z darów natury. Kolaż oryginalnych rzeźb z warzyw i owoców mieszał się z kompozycjami ze zbóż i ziół.
Mieszkańcy gminy i goście festiwalu mogli popróbować rozmaitych odmian pierogów, od tradycyjnych polskich z kapustą i mięsem zaczynając, przez ruskie, z kaszą, a na słodko przyrządzonych kończąc. Nie zabrakło również tradycyjnych potraw z kapusty oraz niecodziennych połączeń smakowych.
To największe wydarzenie kulinarne w regionie, do którego zgłosiło się aż 10 aktywnych grup z gminy otworzył wójt gminy Tadeusz Kielan.
Konkursowiczów oceniali przedstawiciele lokalnej gastronomii: Jolanta Chmielewska właścicielka restauracji Szyszka Chmielu, Grzegorz Balcerzak szef kuchni z restauracji Boska Włoska oraz Mateusz Dydniański właściciel firmy Sery Yogiego i Coś Dobrego. Jury miało duży dylemat i ciężki „pieróg” do zgryzienia.
W kategorii potrawy z kapusty wygrało Koło Gospodyń z Krzeczyna Wielkiego, natomiast pierwsza nagroda za pierogi ruskie powędrowała w ręce gospodarzy czyli Klubu pod Garami z Księginic. Listę nagrodzonych zamieszczamy poniżej.
Każdy z konkursowiczów niezwykle starannie i oryginalnie udekorował i zaprezentował swoje potrawy w wystawowym domku, a zwycięzcami w tej kategorii zostali ex aequo Sołectwo Kłopotów i „Klub pod garami”.
Dla uczestników festiwalu Ośrodek Kultury Gminy Lubin jak co roku przygotował mnóstwo atrakcji zarówno kulinarnych jak i muzycznych czy warsztatowych. W tym roku można było poznać tajniki kuchni gruzińskiej podczas warsztatów przygotowywania chinkali i chaczapuri. Warsztaty pod hasłem „Gruzja na talerzu” poprowadzili przedstawiciele restauracji Chinkali. Tradycyjnie warsztaty lepienia pierogów przygotowały natomiast gospodynie z zespołu Lejdis i Składowic. Były również quizy tematyczne dla publiczności i widowiskowy konkurs na najszybciej ulepione pierogi.
Zarówno starsi jak i młodsi uczestnicy imprezy mogli znaleźć coś dla siebie. Niekoniecznie tylko do jedzenia, wydarzenie było również doskonałą okazją do nabycia unikalnych wyrobów lokalnych twórców. Na najmłodszych czekały animacje, dmuchańce i warsztaty tworzenia pamiątkowych magnesów i biżuterii. Muzyczną ucztą były występy lokalnych zespołów Lubin i Lejdis. Gwiazdą festiwalu był zespół Hyla, łączący muzykę elektroniczną z elementami etnicznymi, niezwykle interpretujący pradawne melodie górali rusińskich.
Zainicjowany kilka lat temu konkurs na największe warzywo i najoryginalniejszą roślinę oceniali Janina Mucha i Eugeniusz Wawryk, przedstawiciele Rady Seniorów.
Szczególne podziękowania organizatorzy kierują do OSP Księginice oraz sołtysa Księginic, Łukasza Szymańskiego i Klubu Iskra Księginice za pomoc w organizacji festiwalu.
Nagrody w konkursie warzywno-roślinnym otrzymali: Grażyna Kapusta, Zięba Barbara, sołectwo Szklary Górne, Krysztofińska Wanda, Ewa Gil, Team Składowice
Laureaci konkursu kulinarnego:
PIERÓG RUSKI
1 miejsce – Klub pod Garami
2 miejsca – KGW Szminką Malowane z Osieka, KGW Skowronki z Gorzycy
3 miejsca – sołectwo Wiercień, KKN Babeczki z Osieka
DANIE Z KAPUSTY
1 miejsce – KG Krzeczyn Wielki
2 miejsca – sołectwo Raszówka, sołectwo Szklary Górne, Team Składowice
3 miejsce – sołectwo Kłopotów
Więcej zdjęć na
facebookowym kanale gminy Lubin
.Filmową relację z naszego wydarzenia przygotował na Youtubie kanał wypady.pl