Po raz czternasty Księginice stały się stolicą pierogów, do której zjechali smakosze z całego regionu. Festiwalowi Kapusty i Pieroga tradycyjnie towarzyszył konkurs na najlepsze pierogi i potrawy z kapusty. Dodatkowo oceniane były domki, pięknie przyozdobione dekoracjami z darów natury. Kolaż oryginalnych rzeźb z warzyw i owoców mieszał się z kompozycjami ze zbóż i ziół.

Mieszkańcy gminy i goście festiwalu mogli popróbować rozmaitych odmian pierogów, od tradycyjnych polskich z kapustą i mięsem zaczynając, przez ruskie, z kaszą, a na słodko przyrządzonych kończąc. Nie zabrakło również tradycyjnych potraw z kapusty oraz niecodziennych połączeń smakowych.

To największe wydarzenie kulinarne w regionie, do którego zgłosiło się aż 10 aktywnych grup z gminy otworzył wójt gminy Tadeusz Kielan.

Konkursowiczów oceniali przedstawiciele lokalnej gastronomii: Jolanta Chmielewska właścicielka restauracji Szyszka Chmielu, Grzegorz Balcerzak szef kuchni z restauracji Boska Włoska oraz Mateusz Dydniański właściciel firmy Sery Yogiego i Coś Dobrego. Jury miało duży dylemat i ciężki „pieróg” do zgryzienia.

W kategorii potrawy z kapusty wygrało Koło Gospodyń z Krzeczyna Wielkiego, natomiast pierwsza nagroda za pierogi ruskie powędrowała w ręce gospodarzy czyli Klubu pod Garami z Księginic. Listę nagrodzonych zamieszczamy poniżej.

Każdy z konkursowiczów niezwykle starannie i oryginalnie udekorował i zaprezentował swoje potrawy w wystawowym domku, a zwycięzcami w tej kategorii zostali ex aequo Sołectwo Kłopotów i „Klub pod garami”.

Dla uczestników festiwalu Ośrodek Kultury Gminy Lubin jak co roku przygotował mnóstwo atrakcji zarówno kulinarnych jak i muzycznych czy warsztatowych. W tym roku można było poznać tajniki kuchni gruzińskiej podczas warsztatów przygotowywania chinkali i chaczapuri. Warsztaty pod hasłem „Gruzja na talerzu” poprowadzili przedstawiciele restauracji Chinkali. Tradycyjnie warsztaty lepienia pierogów przygotowały natomiast gospodynie z zespołu Lejdis i Składowic. Były również quizy tematyczne dla publiczności i widowiskowy konkurs na najszybciej ulepione pierogi.

Zarówno starsi jak i młodsi uczestnicy imprezy mogli znaleźć coś dla siebie. Niekoniecznie tylko do jedzenia, wydarzenie było również doskonałą okazją do nabycia unikalnych wyrobów lokalnych twórców. Na najmłodszych czekały animacje, dmuchańce i warsztaty tworzenia pamiątkowych magnesów i biżuterii. Muzyczną ucztą były występy lokalnych zespołów Lubin i Lejdis. Gwiazdą festiwalu był zespół Hyla, łączący muzykę elektroniczną z elementami etnicznymi, niezwykle interpretujący pradawne melodie górali rusińskich.

Zainicjowany kilka lat temu konkurs na największe warzywo i najoryginalniejszą roślinę oceniali Janina Mucha i Eugeniusz Wawryk, przedstawiciele Rady Seniorów.

Szczególne podziękowania organizatorzy kierują do OSP Księginice oraz sołtysa Księginic, Łukasza Szymańskiego i Klubu Iskra Księginice za pomoc w organizacji festiwalu.

Nagrody w konkursie warzywno-roślinnym otrzymali: Grażyna Kapusta, Zięba Barbara, sołectwo Szklary Górne, Krysztofińska Wanda, Ewa Gil, Team Składowice

Laureaci konkursu kulinarnego:

PIERÓG RUSKI

1 miejsce – Klub pod Garami

2 miejsca – KGW Szminką Malowane z Osieka, KGW Skowronki z Gorzycy

3 miejsca – sołectwo Wiercień, KKN Babeczki z Osieka

DANIE Z KAPUSTY

1 miejsce – KG Krzeczyn Wielki

2 miejsca – sołectwo Raszówka, sołectwo Szklary Górne, Team Składowice

3 miejsce – sołectwo Kłopotów

Więcej zdjęć na

facebookowym kanale gminy Lubin

.Filmową relację z naszego wydarzenia przygotował na Youtubie kanał wypady.pl


UG Lubin: Smakowity festiwal z pierogami i kapustą oraz tłumem gości