Tradycyjne receptury, naturalne składniki, czyli samo zdrowie!

Kto choć raz skosztował naturalnej wędliny z rodzinnej masarni, już nigdy nie wrócił do zwykłej szynki z marketu. Tego smaku i aromatu nie sposób podrobić żadnymi sztucznymi dodatkami. Dlaczego - poza wyjątkowym smakiem - warto kupować właśnie wędliny naturalne? Sprawdź i przekonaj się jak wiele zyska dzięki temu Twoje zdrowie.

Bez polepszaczy smaku, tylko natura

Czy przy każdych zakupach w sklepie mięsnym lub supermarkecie, czytasz skład kupowanych produktów? Jeśli nie, najwyższy czas nadrobić zaległości. Spieszymy zatem z pomocą i przypominamy, co możesz znaleźć w zwykłej wędlinie: glutaminian sodu, azotany i azotyny, fosforany i wiele innych tajemniczo brzmiących substancji. Często można się spotkać z sytuacją, kiedy kiełbasa lub szynka jest wyprodukowana z MOM-u, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie - najniższej jakości mięso zawierające chrząstki. Brzmi mało apetycznie? A co powiesz w takim razie na naturalną wędlinę zawierającą w swoim składzie 100 proc. mięsa i przypraw, bez polepszaczy smaku i zapachów, a za to przygotowaną tradycyjnie przez rodzinną masarnię? Wyjątkowy smak prawdziwej wędliny nie może się równać z żadnym masowym produktem. I co najważniejsze - taka wędlina jest naturalna, a więc zdrowa.

Więcej informacji: Rodzinna masarnia Wędliny z Dębiny - sprawdź ofertę tradycyjnie przygotowywanych mięs.

Tradycyjne receptury znane od pokoleń

Czasy, kiedy nie zwracaliśmy uwagi na chemiczne dodatki do żywności zaczynają bezpowrotnie mijać. Obecnie, przywiązujemy coraz większą wagę do jakości pożywienia. Tak samo wygląda kwestia wyboru wędliny. A tak naprawdę, im dłuższy jej skład na opakowaniu, tym gorzej. Dobrej jakości wędlina powinna w swoim składzie zawierać tylko mięso oraz naturalne przyprawy i ekstrakty. Niestety, produkowane na masową skalę wędliny mają być też wydajne, a więc jak najtańsze i najszybsze w produkcji. Efekt jest taki, że ich smak oraz zapach pozostawiają wiele do życzenia, nie mówiąc już nawet o tym jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie. Wędliny naturalne z rodzinnej masarni, to pyszne wyroby, które nie dość że smakują wybornie, to są przede wszystkim zdrowe. Podając je dzieciom, można być pewnym że otrzymują to, co najlepsze. A w końcu mięso jest świetnym źródłem białka oraz wielu składników odżywczych, jego spożywanie jest bardzo ważne. Warunkiem koniecznym powinna być jednak jego jakość i źródło pochodzenia. W przypadku wędlin naturalnych można być o to spokojnym.

Wędliny naturalne nie tylko od święta

Na zakup tradycyjnych, naturalnym wędlin decydujemy się zazwyczaj tylko podczas uroczystych okazji, koniecznie muszą się znaleźć choćby na świątecznym stole. Pora zmienić ten nawyk. Naturalne wędliny należy włączyć do swojego codziennego menu. Pełne smaku i aromatu wędliny przygotowane według tradycyjnych receptur stanowią wspaniałą przekąskę, jak też są świetną bazą do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Takich wędlin nie da się zastąpić niczym innym. Ich wykonanie opiera się na unikalnych recepturach, idealnie dobranych przyprawach oraz długim procesie peklowania, a następnie naturalnym wędzeniu. Tak przygotowane mięso jest prawdziwym przysmakiem, a jego jakość zawsze jest na najwyższym poziomie. Wędliny naturalne z rodzinnej masarni, to jeden z elementów świadomego żywienia, które jest ważne dla naszego zdrowia.