Jak przyrządzić sushi w domu?

Kuchnia japońska od wielu lat cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Europie, ale także na całym świecie. Nic więc dziwnego, że z roku na rok obserwujemy coraz to nowe lokale, które otwierają się i chcą uraczyć swoich klientów, właśnie specjałami z kuchni japońskiej. Coraz więcej z nas też, pragnie spróbować swoich sił w samodzielnym przyrządzeniu najpopularniejszych dań rodem z Japonii. Jak wiadomo, kultową potrawą jest sushi, które może być przyrządzane na wiele różnych sposobów. Jak jednak przyrządzić je w domu?

Przygotuj sushi krok po kroku

Zastanawiasz się jak przygotować sushi w domu? W pierwszej kolejności musisz udać się na zakupy. Potrzebne ci będą:

  • nori
  • ryż do sushi
  • majonez lub serek
  • ulubiona ryba
  • awokado
  • ogórek
  • wasabi
  • mata do zrolowania sushi

Kiedy zaopatrzysz się już we wszystkie niezbędne produkty, możesz rozpocząć proces przygotowywania sushi. W pierwszej kolejności ugotuj ryż- pamiętaj, że będzie on kleisty. Na macie do sushi rozłóż kawałek nori. Pamiętaj, że błyszcząca strona zawsze musi być skierowana do dołu. Kolejno nabierz porcję ryżu i uformuj go tak, by pasował do nori. Najlepiej zrobić to dłonią zwilżoną w wodzie. Weź pod uwagę to, że formując ryż musisz zostawić puste końcówki wzdłuż krótszych boków. Na tak przygotowanej warstwie ryżu rozsmaruj po środku pas majonezu lub serka. Kolejno pokrój rybę w cienkie paski i ułóż je na ryżu. Następnie dodaj pokrojone w paski awokado i ogórka. Przejdźmy do kolejnego etapu jakim jest zwijanie sushi. Na pewno chce uzyskać ładne i kształtne rolki. Tak więc, musisz zwijać matę zdecydowanymi ruchami. Za każdym razem lekko przyciskając, tak by ryż i pozostałe składniki nabrały idealnego kształtu. Kolejno brzegi nori, które pozostały puste tj. bez ryżu, należy docisnąć w taki sposób, by jeden z nich skleił się z drugim, a tym samym uformują one rolkę. Następnie przygotuj sobie ostry nóż. Dzięki temu szybko i sprawnie pokroisz przygotowany rulon sushi, na kawałki o grubości około 2 centymetrów.

Uramaki i nigri - sushi dla zaawansowanych

Wspomnieliśmy już, że sushi można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z efektowniejszych rodzajów tej potrawy jest uramaki. Czym jest uramaki? Otóż jest to odwrócona wersja tradycyjnego sushi. Co to oznacza w praktyce? Otóż w sushi pod postacią uramaki, to właśnie ryż stanowi warstwę zewnętrzna, a nori- schowane są w środku. Wykonując uramaki w domu, musimy przygotować się na to, że jest to wersja dla zaawansowanych. W tym przypadku zwijanie rolek będzie o wiele trudniejsze. Co więcej, przygotowane rulony, zwykle posypuje się sezamem, czarnuszką lub nawet kawiorem.

Kolejną wersją sushi jest popularne nigri sushi. Innymi słowy jest to sushi bez zawijania. Ta wersja, na pewno spodoba się mniej zaawansowanym kucharzom. Jak się przygotowuje sushi nigri? Otóż wystarczy uformować na dłoni niewielkie, owalne placuszki, tak by wystarczyły na jeden kęs. Następnie układa się na nich kawałek ryby, krewetkę czy nawet japoński omlet. Pamiętajmy, że jeśli wybraliśmy rybę, warto delikatnie posmarować ją wasabi.

Jeżeli chcesz spróbować wyjątkowej kuchni japońskiej, sprawdź sushi Łomianki - dowiedz się więcej