Festiwal naleśnikówSołectwo Szklary Górne wraz z Ośrodkiem Kultury Gminy Lubin zorganizowali w sobotnie popołudnie jeden z najsmaczniejszych festiwali, jakie odbyły się na Dolnym Śląsku. Mowa o Festiwalu Naleśników, który zgromadził dziesiątki mistrzyń i mistrzów w robieniu polskich pankeksów na dziesiątki sposobów oraz jeszcze większą rzeszę ich smakoszy.

– Jestem pod wrażeniem – krótko ocenił wójt Tadeusz Kielan, który co prawda przekłada degustację dobrych wędlin nad tymi mącznymi przysmakami, jednak po skosztowaniu kulinarnych delicji na stoisku sołectwa Szklary Górne gotów był zmienić swoje upodobania…

– Znakomity pomysł na lokalną imprezę, a smak i różnorodność przygotowanych naleśników – tego nie da się opisać – mówili goście, którzy przyjechali z…Głogowa. – Dla mnie przebojem były naleśniki owocowe , zwłaszcza z borówkami, malinami i…poprzeczkami. Mój mąż z kolei zajadał się naleśnikami z pieczarkami i ze szpinakiem. Po raz pierwszy w życiu degustowaliśmy… torty naleśnikowe. W smaku rewelacja.

Co serwowano na Festiwalu Naleśników w Szklarach Górnych ? Naleśniki z twarożkiem waniliowym i borówkami, naleśniki z bananami i czekoladą, naleśniki z malinami i bitą śmietaną, z malinami i czerwoną porzeczką, z twarożkiem i ananasem, twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem, naleśniki z konfiturą, naleśniki z kremem czekoladowym i bitą śmietaną, naleśniki z bitą śmietaną i brzoskwiniami, naleśniki z serem, kurczakiem, salami i papryką, naleśniki z serem, szynką, salami i cebulą, naleśniki z serem, szynką i pieczarkami, naleśniki z szpinakiem zapiekane z serem, naleśniki z serem, salami, papryką i pieczarkami, naleśniki z serem, szynką, karczkiem z grilla i kapustą pekińską, naleśniki z serem, szynką, brokułami i pieczarkami w sosie beszamelowym , naleśniki z serem mozzarella, serem wędzonym oraz serem feta… I wiele innych!

Podczas tej imprezy odbył się konkurs kulinarny, gdzie oceniano przygotowane specjalnie naleśniki. Do rywalizacji przystąpiło siedem zespołów – reprezentantów sołectw z terenu gminy Lubin. Jury w składzie : Agnieszka Kachnowicz, Janusz Cherbuś i Mateusz Dydniański, miało „duży orzech do zgryzienia”, gdyż każdy zespół zaprezentował najwyższy kunszt kulinarny. Oceniano pomysłowość i estetykę potraw , ale zadecydowały i tak kubki smakowe członków komisji sędziowskiej. Ostatecznie sklasyfikowano potrawy i ich twórców :

1 m-ce : Naleśnik na słodko z kokowiśnią – Koł Gospodyń Wiejskich Skowronki z Gorzycy

2 m-ce : Tort czekoladowy – KGW Szminką Malowane w Osieku

2 m-ce : Tort bananowy – KGW Pod Garami

3 m-ce : Sakiewki – Zespół Osieczanki

Wyróżnienia : Różyczki Szpinakowe – Sołectwo Zimna Woda, Naleśnik po litewsku – Sołectwo Raszówka, Naleśnik wytrawny por i curry – Sołectwo Szklary Górne

Można było można nie tylko skosztować różnych naleśników, a na dodatek wiele ciast i smakować domowe nalewki, ale także świetnie się bawić z dziećmi na animacjach, dmuchańcach czy wziąć udział w różnych konkursach.

Więcej zdjęć na: facebookowym profilu gminy Lubin.


UG Lubin: Naleśniki na słodko, tradycyjne z serem,  ale również i wytrawne!